Żytorillo to nasza autorska interpretacja tradycyjnego piwa żytniego. Klasyczne piwo żytnie (Roggenbier) jest jasne, pełne i delikatnie chmielone (patrz PINTA Apetyt na Zycie 13,1°).
Zrobiliśmy następny krok – dodaliśmy więcej słodu (także palonego), użyliśmy świetnych drożdży do ciemnych piw górnej fermentacji (S-04) i przede wszystkim zasypaliśmy brzeczkę odpowiednio dużą ilością chmielu kultowej odmiany Amarillo (USA).
PINTA Żytorillo – piwo żytnie na nowe czasy.
Skład: słody Weyermann® pale ale, żytni, monachijski typ II, słód palony Carafa® Special typ II; chmiel Amarillo (USA), drożdże Fermentis S-04
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Ekstrakt: 14,0 % wag. Alkohol: 5,3 % obj.Wartość IBU: 68
Temperatura serwowania: 9-11oC