Rosanke to historyczne piwo pruskie. Warzone było latem poza terminami regulowanymi przepisami prawa. Robiono je jedynie na własne potrzeby. Miało gasić pragnienie i zapewniać siły ciężko pracującym w polu żniwiarzom. Rosanke musiało łączyć elementy orzeźwienia oraz krzepiącej treściwości.
Współpraca Browaru Kormoran i Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych zaowocowała tym, że Rosanke włączono jako kategorię w Warmińskim Konkursie Piw Domowych. Zdecydowaliśmy również, że najlepiej ocenione w tej kategorii piwo zostanie uwarzone przez autora receptury w browarze i skierowane do sklepów, by popularyzować historyczny ten styl i idee piwowarstwa domowego.
Za prezentowaną interpretacją Rosanke stoi Bogdan Markocki, który wygrał tę kategorię w czasie II Warmińskiego Konkursu Piw Domowych. Piwo urzekło sądziów piękną głęboką barwą, wielowymiarowym, pełnym, zbożowym smakiem oraz trafiającymi w punkt nutami przypraw dopełniającymi wyśmienity balans smaku i aromatu. Piwo mimo bogatej kompozycji zachowało lekkość, a złożony zasyp zapewnił odpowiednią pełnię.
- Składniki: woda, słody jęczmienne (ciemne, jasne, wędzone), słód pszeniczny, słód owsiany, miód, chmiel, lawenda, drożdże.
- Metoda warzenia: górna fermentacja, niefiltrowane
- Pasteryzacja: Tak
- Gatunek piwa: rosanke
- Zawartość alkoholu: 3,5% obj.
- Ekstrakt: 11,0% wag.
- Barwa: miedziana
- Opakowania: butelka 0,5l